MSCT

Multi-sportcampus Traiectum wil ultieme test- en ontwikkelplek worden

Door: Emma Meertens

Multi-sportcampus Traiectum is een tak van sportoverstijgende samenwerking tussen de Utrechtse topsportclubs FC Utrecht, SV Kampong, Hellas Utrecht, UZSC en VV Utrecht, waar de ontwikkeling van sporters tot talenten en van talenten tot topsporters centraal staat. Een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling hangt samen met innovatie en onderzoek. Bart van Rossenberg is recent aangesteld om deze pijler verder uit te rollen. Sport Knowhow XL spreekt met hem.

De ambitie van Multi-sportcampus Traiectum liegt er niet om: de meest ultieme test- en ontwikkelplek worden voor start-ups, scale-ups, corporates en kennisinstellingen in sport, bewegen en vitaliteit in Nederland. Met Bart van Rossenberg denkt Traiectum de juiste man te hebben binnengehaald om deze droom werkelijkheid te maken. Van Rossenberg studeerde technische bedrijfskunde in Groningen en werkt al jarenlang als business developer bij (grote) organisaties. De rode draad in zijn werk: het opzetten van nieuwe bedrijfsmodellen en deze toekomstbestendig maken.

Synergie

Twee jaar terug is Van Rossenberg al eens gevraagd om mee te denken over Traiectum. Toen was hij ook al gecharmeerd van het idee: “Wat ik zo leuk vind is de multi-sportgedachte. 1 + 1 = 3. Door krachten te bundelen maak je namelijk sport leuker en toekomstbestendiger.” Inmiddels werkt hij zo’n één dag per week voor Traiectum. De opdracht die Van Rossenberg heeft meegekregen hangt nauw samen met de fase waarin Traiectum nu zit. “We zijn nu de organisatie aan het opbouwen en de samenwerking tussen de betrokkenen concreet aan het maken. Die samenwerking kun je op verschillende thema’s concreet maken, bijvoorbeeld op sportief en operationeel niveau. Mijn specifieke taak is om te kijken wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de vijf sportclubs en hoe innovatie en onderzoek deze clubs daarin kunnen helpen.”

"Als je een product hebt ontwikkeld voor hockey, kun je dat bij ons ook implementeren in het voetbal"

Om dit te kunnen doen wordt er met de tienduizend leden, 1,8 miljoen jaarlijkse bezoekers en zeshonderd businessclubleden van de vijf betrokken Utrechtse topsportclubs een nieuwe platform gebouwd. Hoe dit platform er precies uit komt te zien weet Van Rossenberg nog niet, maar de gedachtegang is om het gebied zowel aantrekkelijk te maken voor partijen die met hen willen samenwerken als een vraagstuk te beantwoorden waar de diverse clubs meer rondlopen. “Stel dat we zien bij de verenigingen dat de uitstroom van leden boven de 18 jaar heel hoog is en een ondernemer heeft daar een goede oplossing voor, dan worden we daar allebei beter van. We matchen vraag en aanbod met elkaar.”

Dat aanbod kan komen van start-ups, maar ook van scale-ups, kennisinstellingen en corporates. Maar wat heeft Multi-sportcampus Traiectum al deze partijen te bieden? Bart van Rossenberg legt uit: “Een start-up is een beginnende onderneming die behoefte heeft aan een plek om een pilot te draaien of een experiment te doen voor een product of dienst. Traiectum kan die plek zijn. Een scale-up zal veel meer behoefte hebben aan een nieuwe afzetmarkt en wij bieden een plek aan om te groeien. Dus als je een product hebt ontwikkeld voor hockey, kun je dat bij ons ook implementeren in het voetbal.” Voor een corporate is Multi-sportcampus Traiectum interessant omdat ze een samenwerking aan kunnen gaan met zo’n start-up of scale-up. Van Rossenberg geeft een voorbeeld: “Stel dat een supermarkt wil meewerken aan een gezonde kantine en een start-up hier een goed idee voor heeft, dan kunnen wij ze de ruimte bieden om dat bij ons verder te ontwikkelen.”

Living labs

Wat betreft de mogelijkheden voor kennisinstellingen zijn er al een aantal initiatieven op touw gezet. Zo worden er nu twee living labs gedraaid met de Universiteit van Utrecht op Multi-sportcampus Traiectum. Overigens zit Multi-sportcampus Traiectum niet in het vaarwater van andere kennisinstellingen, omdat het alleen onderzoek doet naar zaken die nog niet voorhanden zijn, maar wel relevant is voor Traiectum en de rest van het land.

"We zijn op zoek naar ondernemers die een idee hebben dat relevant is voor meerdere sporten, gaat over het verduurzamen van prestaties en binnen drie maanden ook daadwerkelijk getest kan worden"

Een van de eerste ideeën die Bart van Rossenberg recent heeft uitgerold is een open-innovatie challenge. Met de challenge hoopt Multi-sportcampus Traiectum innovatieve oplossingen te vinden die top- en/of breedtesporters en sportteams duurzaam beter later presteren. Dit wordt ook wel sport performance genoemd, een van de thema’s waar Van Rossenberg op dit moment samen met zijn collega’s aan werkt. “Sport performance heeft te maken met allerlei randvoorwaarden die van invloed zijn op de prestaties van sporters. Dat kan gaan over mentale fitheid, maar ook over voeding. We zijn op zoek naar ondernemers die een idee hebben dat relevant is voor meerdere sporten, gaat over het verduurzamen van prestaties en binnen drie maanden ook daadwerkelijk getest kan worden.” Belangrijk is dat het product niet alleen op papier staat, maar ook direct ingezet kan worden in een pilot op Multi-sportcampus Traiectum. De pilot zal betaald worden door Traiectum.

“Omdat het onderwerp van de challenge erg breed is, kunnen de innovaties ook erg divers zijn. Het kan zijn dat we straks een idee accepteren dat draait om de mindfulness van een sporter, maar ook over de shakes die een sporter drinkt voor de wedstrijd of de manier waarop een sporter slaapt.”

Bron: Sport Knowhow XL (www.skxl.nl)

"Wij hebben het nooit voor elkaar gekregen om één lidmaatschap te creëren waarbij kinderen verschillende sporten kunnen doen. Daar liggen gigantische kansen, zeker met de sportcampus"