msct

Masterclass teams & team spirit

Op 5 juli zijn we in de kantine van UZSC voor de Masterclass Teams & Team Spirit,  georganiseerd door de Traiectum Sportcampus in samenwerking met de Universiteit  Utrecht. De kantine heeft uitzicht op het indrukwekkende zwembad van deze waterpolo club en staat vol met klassieke trofeeën. De sportliefhebber wordt hier dan ook gelijk  enthousiast van. Dit is dan ook een mooi startpunt voor deze masterclass.  

De liefde voor sport als verbindende factor

Een aantal weken terug hebben de Nederlandse waterpolodames in dit zwembad nog  hun uitzwaaiwedstrijd tegen Canada gewonnen. Zij hebben overigens, met behulp  van een aantal spelers van UZSC, brons op het WK verdiend. Tijdens deze wedstrijd  waren ook een aantal voorzitters en bestuursleden van de Traiectum clubs aanwezig en heeft men een kort lesje waterpolo ontvangen. De verbindende factor; we houden  allemaal van sport! Om terug te komen op de masterclass, ook hier zie je deze  verbinding. De gastenlijst bestaat namelijk uit een diverse groep van coaches tot  sporters, ambtenaren en performance managers. Allemaal met één ding gemeen:  sporten vinden we fantastisch én belangrijk!

The All Blacks

De middag start bij de zogenaamde ‘All Blacks’, hét rugby team uit Nieuw Zeeland dat  constant blijft presteren. Hoe doen zij dat nou? Daar helpen Prof. Dr. Paul Boselie en  Dr. Marian Thunnissen ons vandaag mee. Na de introductie door Edu Jansing start de sessie met de volgende vraag: waar ben je, wat betreft jouw (sport)club, trots op? Een mooie vraag waar dan ook bijzondere antwoorden naar voren komen. Zo wordt  er gewezen naar een schilderij, dat hier in de kantine hangt, van het seizoen  2016/2017. In dat jaar wonnen zowel de dames als de mannen van UZSC alle Nederlandse prijzen, een ongekende prestatie dus! Hierna stappen we door naar de mogelijke uitdagingen die binnen de clubs spelen. Daaropvolgend duiken Marian en Paul dieper in de materie achter Teams en Team Spirit. Denk aan onderwerpen als  ‘plezier in het samen doen’ en individuele doelen versus teamdoelen. Een mooie quote: ‘als je de druk van het presteren los laat, dan groeit de groep en daarmee ook de prestaties’. Tot slot is de grootste uitdaging van Traiectum natuurlijk om de clubs bij elkaar te brengen. Ook hier kijken we naar en bedenken we hoe wij dit verder met  elkaar op kunnen pakken. Er wordt terecht door Paul en Marian genoemd: ‘we kijken te vaak naar buiten, maar hoeveel kwaliteit hebben wij eigenlijk intern rondlopen? Deze zogenaamde ‘untapped’ resources moet je dan ook niet vergeten.’ Een hoop stof tot  nadenken, waar iedereen graag over mee denkt. Kortom, het was een mooie middag vol inspiratie en een slot met het oog op de toekomst!

Vervolg

Op donderdag 29 september vindt de volgende Traiectum inspiratiesessie plaats. Dit keer over het Noorweegse sportmodel en dan specifiek; het belang van plezier! Heeft  dit bijvoorbeeld invloed op de prestaties? Mocht jij hier ook interesse in hebben, stuur dan een mail naar s.staatsen@fcutrecht.nl

"Wij hebben het nooit voor elkaar gekregen om één lidmaatschap te creëren waarbij kinderen verschillende sporten kunnen doen. Daar liggen gigantische kansen, zeker met de sportcampus"