msct

Draag die band

Een kleine moeite, die grote nadelige gevolgen kan voorkomen: meet jaarlijks je bloeddruk. Het elk jaar meten van je bloeddruk moet net zo normaal worden als een jaarlijks bezoek aan de tandarts. FC Utrecht en Traiectum bundelen de komende tijd de krachten met de Hartstichting en het UMC Utrecht om met de campagne ‘Draag die Band!’ aandacht te vragen voor het belang van het meten van je bloeddruk.Feiten & Cijfers  

Veel mensen in Nederland hebben een hoge bloeddruk zonder dat zelf te weten. Bij  65-plussers gaat het zelfs om de helft van alle Nederlanders. Een hoge bloeddruk is  één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Door deze ziekten in een vroeg  stadium op te sporen en te behandelen, kan je ernstige gevolgen zoals nierfalen, een  beroerte of een hartinfarct worden voorkomen. 

“Preventie krijgt niet de aandacht die het verdient, terwijl er veel leed te voorkomen is door het regelmatig meten van je bloeddruk. Vooral bij mensen van 40 jaar of ouder”,  zegt internist-vasculair geneeskundige Wilko Spiering van het UMC Utrecht. “Vaak is  een hoge bloeddruk te verhelpen met aanpassingen in de leefstijl, of in een verder  stadium met medicatie. In uitzonderlijke gevallen komen patiënten bij ons UMC  Utrecht Hart- en vaatcentrum terecht, waar wij gespecialiseerd zijn in moeilijk  behandelbare hoge bloeddruk, ook wel therapieresistente hypertensie genoemd.  Maar uiteindelijk zetten wij onze kennis liever in om te voorkomen, dan om te  genezen.”

Aanvoerdersband

Om aandacht te vragen voor het belang van het meten van je bloeddruk, spelen de  aanvoerders van FC Utrecht en Jong FC Utrecht op vrijdag 29 april in de wedstrijden  tegen respectievelijk NEC en Telstar met een speciale ‘Draag die Band!- aanvoerdersband’. Bovendien dragen in het voetbalweekend van 30 april alle  captains van meer dan 20 Partnerclubs van FC Utrecht deze aanvoerdersband. Bovendien roept FC Utrecht supporters op om, bij hun bezoek aan FC Utrecht – NEC,  een band te dragen die symbool staat voor het meten van je bloeddruk. Die band, een  rood-witte aanvoerdersband, wordt op vrijdag 29 april bij Stadion Galgenwaard  uitgedeeld. 

“Als club staan wij midden in de samenleving. Wij zetten ons vanuit het hart in voor de community”, zegt Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht. “Daarbij staat een ieders fitheid en vitaliteit voor ons voorop. Samen zorgen wij voor een vitaler Utrecht.”

Meten is weten

De Hartstichting organiseert in mei een campagne rondom het thema bloeddruk.  Daar sluit het initiatief van FC Utrecht en het UMC Utrecht naadloos op aan. Op meer  dan 500 locaties in Nederland, waaronder Stadion Galgenwaard, kun je komende  maand onder begeleiding zelf je bloeddruk meten en ervaren hoe eenvoudig dat is.  Op www.hartstichting.nl/draagdieband is meer informatie en uitleg te vinden over  bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten.

Vervolg

Op donderdag 29 september vindt de volgende Traiectum inspiratiesessie plaats. Dit  keer over het Noorse sportmodel en dan specifiek; het belang van plezier! Heeft  dit bijvoorbeeld invloed op de prestaties? Mocht jij hier ook interesse in hebben, stuur  dan vooral een mail naar s.staatsen@fcutrecht.nl

"Wij hebben het nooit voor elkaar gekregen om één lidmaatschap te creëren waarbij kinderen verschillende sporten kunnen doen. Daar liggen gigantische kansen, zeker met de sportcampus"