MSCT

Dag van de Vrijwilliger

Multi-Sportcampus Traiectum organiseert inspirerende avond over het thema vrijwilligersparticipatie voor sportclubs uit de omgeving. 

Het aantal vrijwilligers bij sportclubs in Nederland neemt al jaren af. De verwachting is dat het aantal vrijwilligers in de sport de komende jaren nog verder terug zal lopen, met name op structurele taken. Dit is een zorgelijke trend waar ook veel sportclubs mee te maken hebben. Vandaag, op donderdag 7 december,  is de Dag van de Vrijwilliger: dé dag waarop wij vrijwilligers, die actief zijn binnen de Traiectum clubs willen bedanken voor hun inzet. Een kleinigheidje of een simpel ‘dankjewel’ kan namelijk al enorm veel betekenen om de relatie tussen organisatie en vrijwilliger te verbeteren.

Wat kan van invloed zijn op het werven en behouden van vrijwilligers? 

Veel sportclubs ervaren uitdagingen bij het werven van vrijwilligers. Hoe kunnen clubs hun leden bijvoorbeeld motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen? Vaak blijkt dat er veel (ouders van jeugd) leden zijn die er wel voor openstaan om een taak op te pakken, maar hoe bereik je hen? Op woensdag 6 december kwamen wij hierom bij elkaar om samen ideeën uit te wisselen en te luisteren naar verschillende experts die meer konden vertellen over dit maatschappelijke probleem. Het doel van de bijeenkomst was om de verschillende clubs handvatten mee te geven om effectiever (jonge) vrijwilligers te kunnen werven. We lieten ons hierom inspireren over het motiveren en bereiken van vrijwilligers.

Thema experts

Tijdens de avond kwamen verschillende experts langs waaronder Anneke Johnson van VV Utrecht. Zij vertelde meer over de V-factor en hoe deze commissie binnen VV Utrecht effectief de vrijwilligers taken verdeeld. Een andere manier om innovatief vrijwilligers te werven is met behulp van Taakie. Taakie is een digitale tool die clubs helpt bij het bereiken van leden binnen de club voor vrijwilligerstaken op een laagdrempelige manier. Vaak begint betrokkenheid bij een sportclub namelijk met een kleine taak volgens Hubert Habers van Team Sportservice. Marion van den Wittenboer van Hellas Utrecht sluit hierop aan.

‘’Mijn eerste vrijwilligerstaak bij Hellas was het uitdelen van bananen op het NK Veldlopen en nu ben ik voorzitter.’’ Aldus Marion. 

Voor het betrekken van meer jongeren als vrijwilliger bij de sportclub kan Maatschappelijke diensttijd (MDT) een uitkomst bieden. MDT biedt jongeren de kans om gedurende een aantal weken of maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten én iets te doen voor een ander of de samenleving. Taco Prins, projectleider MDT bij NOC*NSF en technisch manager bij VV Utrecht, vertelde hier meer over in samenwerking met Bram van der Ploeg. Bram heeft namelijk een uitgebreid MDT programma opgezet binnen FC Utrecht genaamd Talents030. 

Ook werd op deze avond de tweede innovatie challenge van Multi-Sportcampus Traiectum op het gebied van vrijwilligersparticipatie geïntroduceerd. Samen besproken wij de mogelijkheden voor start-ups om mee te denken over dit thema en de kansen die er liggen. Al met al dus een interessante avond die smaakt naar meer!

"Wij hebben het nooit voor elkaar gekregen om één lidmaatschap te creëren waarbij kinderen verschillende sporten kunnen doen. Daar liggen gigantische kansen, zeker met de sportcampus"