MSCT

24 jaar en nu al coach in de Nederlandse top

Door: Emma Meertens

Samenwerking tussen vijf clubs in verschillende sporten. Vanzelfsprekend is het niet, maar FC Utrecht, SV Kampong, Hellas Utrecht, UZSC en VV Utrecht hebben de handen ineen geslagen met Sportcampus Traiectum. De samenwerking biedt volgens een ronkend persbericht ‘Een grensverleggende combinatie van sport, onderwijs en ruimtelijke ontwikkeling, waarmee zowel breedtesport als topsport in de regio verder zal groeien.’ De sportcampus ging vorig jaar juni van start. Sport Knowhow XL maakt een rondje langs de verschillende clubs. Na SV Kampong, Hellas Utrecht en VV Utrecht is het de beurt aan zwemvereniging UZSC, waar begin dit seizoen de 24-jarige Brigit Mulder is aangesteld als hoofdtrainer van de damesselectie.

24 jaar en nu al coach van een van de beste waterpoloteams van Nederland. Het klinkt een beetje onwerkelijk, maar toch is het zo. “Het kwam voor mij wel als een verrassing dat UZSC opeens op mijn deur klopte”, zo vertelt Birgit Mulder. Maar het was van het UZSC-bestuur zeker een bewuste keuze om haar aan te stellen als hoofdtrainer. Als speelster won Mulder in de jeugd al verschillende prijzen, speelde vervolgens voor Jong Oranje en de Oranje A-selectie en speelde vier jaar waterpolo in de VS. Daarnaast begon ze al op twaalfjarige leeftijd met coachen bij haar eerste club: Zwem- en Poloclub Nunspeet.

Waterpolocarrière als speelster

Dat Mulder uiteindelijk ‘ja’ zei tegen de rol, had ook te maken met dat ze haar eigen waterpolocarrière op een wat lager pitje had gezet. “Toen ik negentien was ben ik gestopt bij het Nederlands team. Ik haalde daar gewoon niet meer zoveel plezier uit. Vervolgens ben ik naar Amerika verhuisd op te gaan studeren en te gaan waterpoloën.” Juist die combinatie sprak de ex-international erg aan en het plezier nam ook weer toe. In de VS trainde ze zo’n twintig uur in de week en speelde ze twee à drie wedstrijden per weekend. Eenmaal terug in Nederland hakte Mulder een belangrijke knoop door. Ze kreeg de kans om te gaan spelen bij een Eredivisieclub, maar had hier haar twijfels over: "Ik zou dan een stapje terug doen qua trainingsarbeid, terwijl ik het juist van de trainingen moet hebben. Ik haal sowieso veel plezier uit trainen”, legt Mulder uit. “Ik stelde mijzelf vervolgens de vraag: wil ik die stap terug doen of richt ik mij op een maatschappelijke carrière? Voor dat laatste heb ik gekozen.”

Brigit Mulder weet door haar periode in Amerika ook hoe waardevol de samenwerking tussen sport en onderwijs kan zijn

In de periode dat ze die beslissing maakte, was ze ook assistent-coach bij Jong Oranje onder de 15. “Daar heb ik Beatrix Fulop, die ook verbonden was aan dat programma, leren kennen. Zij zag mij aan het werk en dacht: misschien is dat wel wat voor UZSC voor volgend jaar. Fulop speelde jarenlang zelf bij UZSC en coachte al eerder dames 1 bij diezelfde club. Bea belde mij vervolgens op en toen is het balletje gaan rollen.”

Geen trainingen meer onder schooltijd

Als coach van dames 1 houdt ze zich logischerwijs ook bezig met Sportcampus Traiectum. Daarnaast weet Mulder door haar periode in Amerika ook hoe waardevol de samenwerking tussen sport en onderwijs kan zijn. Door middel van Sportcampus Traiectum kunnen aanstormende topatleten hun carrière beter combineren met school. En dat is een goede ontwikkeling, vindt Mulder: “Trainingen worden vaak onder schooltijd, daar wordt vaak geen rekening mee gehouden. Bepaalde studies kan je daardoor niet eens volgen. Je bent dus best wel op jezelf aangewezen.” Dat haar eigen pupillen dat straks niet meer te hoeven ervaren is fijn, zo vertelt ze. “Het komt het spel van die meiden alleen maar ten goede en daar profiteer ik als coach ook weer van.”

Met het team hebben ze namelijk de doelstelling om de top drie te halen in de Eredivisie play-offs. “Verder hebben we ook een aantal andere doelen opgesteld, zoals het verbeteren van de communicatie tussen de meiden”, zo vult Mulder aan. Haar persoonlijke ambities hebben voornamelijk met persoonlijke ontwikkeling te maken. “Ik ben natuurlijk nog jong, dus ik kan nog veel leren van anderen.” Tot nu toe ging ze vooral met mensen binnen het waterpolo in gesprek, maar Sportcampus Traiectum biedt haar de mogelijkheid om ook met trainers en coaches uit andere sporten contact te hebben.

Plezier voorop

Dat Mulder een relatief jonge coach is, heeft ook zijn voordelen. “Het is voor mij niet heel lang geleden dat ik nog in hun schoenen stond. Ik kan mij goed in hen verplaatsen. Plezier is voor mij bijvoorbeeld heel belangrijk, dus ik vind het belangrijk dat ze met plezier naar de training gaan. Ik probeer de trainingen dan ook niet te voorspelbaar te maken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze aan het eind van het seizoen beter zijn dan aan het begin van het seizoen.” De vier p’s (plezier, prestatie, persoonlijke ontwikkeling en participatie) die binnen Sportcampus Traiectum cruciaal zijn, zijn dus ook terug te vinden in de werkwijze van Mulder. Niet alleen de sportieve ontwikkeling van haar pupillen staat centraal, ook persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. “Sporten moet duurzaam zijn. Het is goed om je op waterpolovlak te ontwikkelen, maar ook op andere gebieden.” En laat precies een van de speerpunten van Sportcampus Traiectum zijn.

Bron: Sport Knowhow XL (www.skxl.nl)

"Wij hebben het nooit voor elkaar gekregen om één lidmaatschap te creëren waarbij kinderen verschillende sporten kunnen doen. Daar liggen gigantische kansen, zeker met de sportcampus"