TRAIECTUM SPORTCAMPUS UTRECHT

Sport en bewegen leiden tot een gezonder, langer en gelukkiger leven. Dat lezen we in ieder wetenschappelijk onderzoek en we zijn er allemaal iedere dag mee bezig. We laten ons dagelijks offline en online inspireren door topsporters van allerlei disciplines, landen, ranken en leeftijden. Zowel traditionele sporten als de meest nieuwe genieten veel aandacht.

Topsport en sportprestaties inspireren inwoners van stad en regio en geven een enorm trots en betrokken gevoel. Daarnaast is sport een belangrijke economische stimulans voor steden en gebieden. Bedrijven vestigen zich graag in een stad waar sportclubs geweldige prestaties leveren. Dit zijn ook vaak steden met een grote aantrekkingskracht op talent. En zoals Bloomberg al zei: “Talent attracts capital more, than capital attracts talent.”

Daarom verenigen 5 topclubs zich. Hellas, VVU, SV Kampong, UZSC en FC Utrecht. En samen creëren zij een uniek stukje Nederland.

ONZE MISSIE

“Helping athletes to perform better”

De Sportcampus stelt alles in het werk om atleten (“If you have a body, you're an athlete”) maximaal te kunnen laten presteren. Een concentratie van kwalitatieve voorzieningen. Of het nu gaat om onderwijs, voeding, training, huisvesting, sponsoring of faciliteiten: alles wordt gedefinieerd vanuit deze missie. 

Dit betekent een continue zoektocht naar de beste middelen, de juiste resources, de slimste begeleiding, de maatschappelijke rol om de ideale situatie te creëren voor de sporter, met een open houding voor nieuwe vormen van (top)sport. De Sportcampus geeft Utrecht in het algemeen en Utrecht Oost in het bijzonder een geweldige boost. Het wordt een plek om trots op te zijn. Een plek voor Utrechters. En daarom vragen we jullie, Utrechters, om mee te denken over de naam van die plek. Van Utrechters, voor Utrechters.

MAARSCHALKERWEERD: al jaren hét sportgebied van de regio Utrecht

In het begin van de twintigste eeuw lag Utrecht er niet al te best bij. Woningen waren slecht, de stad was overbevolkt, lawaaiig en vies. De volksgezondheid was slecht. Maar ook groeide de stad in deze periode hard. Dat gebeurde veelal onsamenhangend. De combinatie van de groei, de matige leefkwaliteit en gezondheid leidde tot grote zorgen bij het toenmalig stadsbestuur. Onder aanvoering van de ambitieuze burgemeester Fockema Andreae werden plannen gemaakt om dat structureel te verbeteren. Sport en recreatie hoorde bij zijn visie op “gezond stedelijk leven”. Dit resulteerde in de aankoop van een groot deel van Maarschalkerweerd en de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen. In 1934 werden plannen ontwikkeld voor de bouw van een wielerbaan met voetbalveld (Stadion Galgenwaard), vijf voetbalvelden en een atletiekbaan (Sportpark De Kuil). Ook zwembad De Timp werd gebouwd. Dit is nu zwembad De Krommerijn. De landgoederen werden recreatiegebied.

Maarschalkerweerd heeft zich vanaf die tijd doorontwikkeld tot een regionaal en landelijk sportgebied met hoogwaardige accommodaties voor top- en breedtesport, zoals een 50-meter zwembad (met topsportcentrum waterpolo), veel sportvelden (met o.a. het Nationaal Hockey Centrum), veel sportverenigingen (waaronder de grootste van het land: SV Kampong), topsporthal Galgenwaard, de atletiekbaan Maarschalkerweerd en Stadion Galgenwaard. Zeer efficiënt zijn sportterreinen uitgebreid en is natuurgras vervangen door kunstgras. Regelmatig zijn er sportevenementen waaronder het NK Atletiek en recent nog het EK voetbal voor vrouwen. Het wordt door de sporters hoog gewaardeerd en heeft ongeveer 1,8 miljoen bezoeken per jaar.