TRAIECTUM SPORTCAMPUS UTRECHT

Sport en bewegen leidt tot een gezonder, langer en gelukkiger leven voor jong en oud. We zijn er dagelijks mee bezig en hierom laten we ons ook inspireren door topsporters van allerlei disciplines, landen, ranken en leeftijden. Topsport en sportprestaties inspireren inwoners van stad en regio en geven een enorm trots en betrokken gevoel. Daarnaast is sport een belangrijke economische stimulans voor steden en gebieden. Bedrijven vestigen zich graag in een stad waar sportclubs geweldige prestaties leveren. Dit zijn ook vaak steden met een grote aantrekkingskracht tot talent. En zoals Bloomberg al zei: “Talent attracts capital more, than capital attracts talent.” Vanwege bovenstaande redenen onder andere, verenigen de vijf topclubs, Hellas Utrecht, VV Utrecht, SV Kampong UZSC en FC Utrecht zich in een krachtige samenwerking. Doelstelling van de sportcampus is om atleten maximaal te kunnen laten presteren en krachten te bundelen op onder andere het gebied van faciliteiten, onderwijs, voeding, training, huisvesting en sponsoring. Samen creëren wij een uniek stukje Nederland. De Traiectum Sportcampus is opgericht omdat we samen sterker staan, samen verder komen en samen méér kunnen betekenen voor de stad.

TRAIECTUM

Het verleden…

Traiectum was vanaf het jaar 50 een Romeins fort langs de rivier de Rijn. Dit fort vormt de bakermat van de stad Utrecht zoals we deze nu kennen. Traiectum betekent daarnaast letterlijk ‘oversteekplaats’. Het duidt de plek waar mensen samenkwamen om de rivier de Rijn over te steken.

Het heden én de toekomst…

Ooit was Traiectum dus de bakermat van de stad, nu is het de bakermat voor sporttalent. Hier krijgen sporters de kans om de stap te maken van liefhebber naar talent en van talent naar topsporter. Ook staat het nieuwe Traiectum voor het oversteken van kennis en expertise tussen partijen. Samen bouwen wij aan de toekomst van de sport in Utrecht.

ONZE MISSIE

‘Traiectum is dé sportcampus van de toekomst; de plek waar sporters en coaches samen het beste uit zichzelf halen en samen stad & land inspireren en in beweging krijgen.’

De Sportcampus stelt alles in het werk om atleten (“If you have a body, you're an athlete”) maximaal te kunnen laten presteren. Een concentratie van kwalitatieve voorzieningen. Of het nu gaat om onderwijs, voeding, training, huisvesting, sponsoring of faciliteiten: alles wordt gedefinieerd vanuit deze missie. Dit betekent een continue zoektocht naar de beste middelen, de huidige behoeften van de doelgroep, de juiste resources, de slimste begeleiding, de maatschappelijke rol om de ideale situatie te creëren voor de sporter, met een open houding voor nieuwe vormen van (top)sport. De Sportcampus geeft Utrecht in het algemeen en Utrecht Oost in het bijzonder een geweldige boost. Het wordt een plek om trots op te zijn. Een plek van Utrechters, door Utrechters én voor Utrechters. Hierom vroegen wij ook aan jullie, Utrechters, om mee te denken over de naam van die plek, en wat kwam hier een mooi resultaat uit!

VISIE

‘Next level (top)sport = de mens centraal, krachten bundelen, open & divers, multisport & innovatie.

In alles wat wij doen staat de mens centraal. De sportcampus van de toekomst bestaat op basis van teamwork en kruisbestuiving: sport, business, onderwijs, wetenschap & samenleving. Traiectum focust zich op vier ontwikkelpaden:

  1. Faciliteiten: Door samen te werken maken we het mogelijk topfaciliteiten te realiseren.
  2. Coach Community: We stimuleren kruisbestuiving tussen coaches om prestaties van de sporters én coaches te verbeteren.
  3. Sporter Community: We brengen sporters samen om van elkaar te leren en samen beter te worden.
  4. Onderzoek & Innovatie: Wat we ontwikkelen wordt wetenschappelijk gevalideerd en gedeeld met stad en regio.

MAARSCHALKERWEERD

Maarschalkerweerd is al jaren hét sportgebied van de regio Utrecht. In het begin van de twintigste eeuw lag Utrecht er niet al te best bij. Woningen waren van slechte kwaliteit, de stad was overbevolkt, lawaaiig en vies. Daarbij was de volksgezondheid slecht. Toch groeide de stad in deze periode erg snel. Dat gebeurde veelal onsamenhangend. De combinatie van de groei, de matige leef kwaliteit en gezondheid leidde tot grote zorgen bij het toenmalig stadsbestuur. Onder aanvoering van de ambitieuze burgemeester Fockema Andreae werden plannen gemaakt om dat structureel te verbeteren. Sport en recreatie hoorde bij zijn visie op “gezond stedelijk leven”. Dit resulteerde in de aankoop van een groot deel van Maarschalkerweerd en de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen. In 1934 werden plannen ontwikkeld voor de bouw van een wielerbaan met voetbalveld (Stadion Galgenwaard), vijf voetbalvelden en een atletiekbaan (Sportpark De Kuil). Ook zwembad De Timp werd gebouwd. Dit is nu zwembad De Krommerijn. De landgoederen werden recreatiegebied.

Maarschalkerweerd heeft zich vanaf die tijd doorontwikkeld tot een regionaal en landelijk sportgebied met hoogwaardige accommodaties voor top- en breedtesport, zoals een 50-meter zwembad (met topsportcentrum waterpolo), veel sportvelden (met o.a. het Nationaal Hockey Centrum), veel sportverenigingen (waaronder de grootste van het land: SV Kampong), topsporthal Galgenwaard, de atletiekbaan Maarschalkerweerd en Stadion Galgenwaard. Zeer efficiënt zijn sportterreinen uitgebreid en is natuurgras vervangen door kunstgras. Regelmatig zijn er sportevenementen waaronder het NK Atletiek en recent nog het EK voetbal voor vrouwen. Het wordt door de sporters hoog gewaardeerd en heeft ongeveer 1,8 miljoen bezoeken per jaar. Oftewel, dit is dé plek om krachten te bundelen en te starten met een daadwerkelijke sportcampus.